Stress! Een onderwerp waarmee je regelmatig wordt geconfronteerd. Maar wat is stress eigenlijk, is het meetbaar, kun je er zelf invloed op uitoefenen? Wat doet stress met je gezondheid? En bestaat er zoiets als stresspreventie?

Tussen de oren!?

Bij stressklachten wordt er helaas vaak gedacht dat het “wel tussen de oren” zal zitten, maar zeker bij langdurige stress is er sprake van een lichamelijke ontregeling. Er stroomt continu teveel adrenaline door je bloed, je hart blijft te snel kloppen, je spieren blijven gespannen en je adem gaat te snel. Hierdoor kun je je moeilijker ontspannen, slaap je minder goed en diep en raak je sneller vermoeid.

Meten is weten

Deze lichamelijke ontregeling is niet alleen voelbaar, maar ook objectief meetbaar met behulp van de psycho-fysiologische meting. Met behulp van biofeedback-apparatuur worden lichamelijke reacties op mentale inspanning, zoals de hartslag, ademhaling, huidgeleiding en de spierspanning gemeten. De resultaten zijn direct op een monitor te zien.

Praktische adviezen

Na de meting krijg je direct de uitslag en praktische adviezen waarmee direct begonnen kan worden met het creëren van een betere balans in je lichaam. Je weet waar je staat en voorkomt burn-out.

Wat kun je zelf doen?

DO:

• Luister naar je lichaam. .

• Zorg tijdens de (werk)dag regelmatig voor korte pauzes.

• Stel prioriteiten

• Voldoende lichaamsbeweging

• Doe fijne dingen en blijf lachen

DON'Ts

• haasten en jakkeren

• Op de bank hangen

Professionele begeleiding

Mocht je ondanks deze tips het idee hebben dat je in de gevarenzone blijft zitten, zoek dan persoonlijke begeleiding. Door tijdige stresspreventie vermijd je hoge kosten en vervelende klachten.

http://www.youtube.com/watch?v=hrWnKrG55cA